R E K L A M A



WĘGRÓW

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

II Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie
2016-06-14 18:27:18 Artykuł czytany 1266 razy


18 i 19 czerwca na Zamku w Liwie odbędzie się Turniej Smaków. Będzie to doskonała okazja aby skosztować prawdziwych pyszności. Przewidziano też atrakcje kulturalne, w programie występ zespołu MAKI I CHŁOPAKI oraz warsztaty artystyczne.


Liwski Turniej Smaków to wspaniała okazja do skosztowania przysmaków kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz Wileńszczyzny – regionów przez które przebiega Wielki Gościniec Litewski - dawny trakt handlowy Warszawa – Wilno. W menu pojawią się między innymi: mrowisko, kartacze, ser koryciński, kumpiak a także kuchnia tatarska.

Program imprezy
18 czerwca (sobota)
10.00 – rozpoczęcie imprezy, przywitanie gości
10.30 – rozpoczęcie prac jury konkursowego: Konkursy kulinarne o puchar Wojciecha Wielądko na „Gościniec z podróży” i na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego”,
11.00 - rozpoczęcie kiermaszu,
ok. 12.00 – możliwość dojazdu do Węgrowa – zwiedzanie miasta z przewodnikami (wstęp wolny)
12.00 – pokaz pieczenia sękacza
16:30 – pokaz kulinarny „Medytacje przy lepieniu pierogów”, prelekcja „Do czego służy wałek?” poprowadzi Joanna Jakubiuk,
17.30 – rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych, rozdanie nagród
18.30 – Koncert zespołu MAKI I CHŁOPAKI

19 czerwca (niedziela)

10.00 – Piknik śniadaniowy „Śniadanie nad Liwcem” z udziałem szkół ze Szlaku WGL
11.00 – Prelekcja „ Śniadanie dawniej i dziś” oraz „Chleb nasz powszedni”
12.00 – pokaz pieczenia sękacza

Inne atrakcje:
- jarmark plenerowy na podzamczu na którym można będzie zakupić naturalne przyprawy, nalewki, żywność ekologiczną
- atrakcje dla dzieci, plac zabaw
- warsztaty kulinarne dla dzieci
- warsztaty artystyczne – malowanie budowli z kartonów - Zamek z motywami legendy o Żółtej Damie oraz postaci ze Szlaku
----------
Gość specjalny Turnieju - Joanna Jakubiuk
Rodowita Podlasianka. Niezłomna propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Pozostając wierna tradycji na co dzień żyje w zgodzie z ideami Slow Food i Slow Life. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Opowiada z pasją o historii jedzenia , o poszukiwaniach innego smaku, o tradycjach kulinarnych. Szef kuchni w Zielony Gar bistro w Białymstoku.

Inf. pras.
[MSz]

wykop
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:

Natalia Bala-Gąsecka
tel. 508 059 868
bala@radiopodlasie.pl

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.




REKLAMA

Węgrów

w lewoPaźdzernik 2017w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje