300g mąki pszennej
Sól
125 ml wody
1 jako
20g masła
Farsz:
250 mrożonego szpinaku
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa
Masło
Sól
Pieprz
Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Na patelni roztopić masło, wlać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek. Dorzucić szpinak, smażyć kilka minut (do uzyskania dość gęstej konsystencji), doprawić solą i pieprzem.
Wodę (125ml) zagotować, wrzucić do niej masło, mieszać aż się roztopi. Do mąki dodać sól, wlać do niej wodę z masłem, wymieszać. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Dać odpocząć ok. 30 min. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość 2-3mm, szklanką wycinać kółka. Każde kółko lekko rozciągnąć na dłoni, nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi wodą, skleić (fantazyjnie, a jak:) i do gara (dużego i porządnego) z wrzątkiem. Gotować ok. 5 min od wpłynięcia. Szamać:).